Taktilne površine ATT-STOP

Proizvodnja taktilnih elemenata, projektovanje i ugradnja taktilnih površina i staza za orjentaciju slepim i slabovidnim licima.

Trenutno pregledavate stranicu: Taktilne površine


TAKTILNE POVRŠINE

su hodne površine koje su završno reljefno obrađene, čepastog ili užljebljenog uzorka. U njih spadaju taktilna staza vođenja, taktilna linija upozorenja i taktilno polje upozorenja.

Taktilne površine slepim i slabovidnim licima olakšavaju orjentaciju u prostoru, samostalno kretanje i pristupačnije javne objekte svih namena.

Slepe osobe lako prepoznaju i prate reljefnu strukturu opipom, a zbog materijala koji je različit od podloge prepoznaju ga i zvukom (drugačije zvuči na dodir belog štapa).

Slabovidne osobe ih također lako prepoznaju i slede jer su bojom kontrastne u odnosu na podlogu. 

Kao alternativu gotovim betonskim blokovima ili lepljenim gumenim pločama, razvili smo vlastite pojedinačne elemente taktilnih površina koji imaju niz prednosti.

 

PREPORUKA

Pri razvoju elemenata taktilnih površina, vodilica i čepova, konsultovalii smo se i tražili mišljenje stručnjaka tiflopedagoga, instruktora orjentacije i kretanja koji se bave svim segmentima osposobljavanja slepih i slabovidnih lica za sigurno i samostalno kretanje uz pomoć dugog belog štapa. Zbog toga se naši čepovi i vodilice najbolje mogu prilagoditi potrebama upravo onih kojima su i namenjeni, dok istovremeno daju i najveće mogućnosti dizajniranja i uklapanja u okolinu.

 

Naši elementi taktilnih površina udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz pravilnika o tehničkim standardima pristupačnosti.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

- izdignuti su od površine maksimalno do 5 mm,

- ne otežavaju kretanje invalidskih kolica,

- prepoznatljive su na dodir stopala ili štapa,

- ne zadržavaju vodu, sneg ni prljavštinu,

- lako se čiste i održavaju.

 

 

Elementi taktilnih površina, vodilica i čep, su izrađeni pojedinačno i pojedinačno se ugrađuju, što daje i dodatne prednosti.

POSEBNE KARAKTERISTIKE:

- izrađeni su od kvalitetnog materijala (inox i protivklizna smeša) te su funkcionalni i dugotrajni, čak i u uvjetima vrlo frekventnog saobraćaja.

- otporni su na sve vremenske uslove (sunce, vrućine, sneg, led, so) i na mehanička oštećenja (ralice, vozila).

- brzo i jednostavno se ugrađuju u bilo koju podlogu (beton, asfalt, kamen, keramika, drvo) te ne zahtevaju dodatne građevinske radove poput iskopa, betoniranja i sl.

- mogućnost izbora boja daje prednost uklapanja u okolinu.

- pojedinačni elementi olakšavaju čišćenje i održavanje.

- pojedinačna ugradnja olakšava i pojeftinjuje zamenu oštećenih ili dotrajalih elemenata.